Hur jobbar jag?

Jag arbetar enbart med positiva metoder och belöningsbaserad träning. Jag arbetar huvudsakligen efter fem principer;

  • Fokus; fokusera på vilket beteende du VILL se hos din hund snarare än tvärtom. Detta underlättar ditt eget fokus i träningen med din hund.

  • Känsla; var uppmärksam på både din hunds känslor och dina egna. Grundfokus ska alltid vara att arbeta med en positiv känsla. Detta gäller även dig själv eftersom våra hundar är snabba med att läsa av vår sinnesstämning. Skrik inte och rya med dig hund. Detta beror ofta på att vi som ägare tappar tålamodet och blir frustrerade över hundens beteende. Kanske är vi oroliga för vad omgivningen ska tycka. Att göra detta får inte din hund att förstå vad den gjort ”fel” eller vad du önskar av den. Det kan enbart ha en tillfällig effekt genom att din hund blir rädd för ditt beteende.

  • Behov; lär dig förstå just din hunds grundläggande behov. Får den tillräckligt med mental och fysisk stimulans? Hundar är individer precis som oss, men har även medfödda rasspecifika egenskaper beroende på hur rasen använts tidigare. Får din hund utlopp för dessa?

  • Kommunikation; lär dig förstå din hunds sätt att kommunicera, både med andra hundar och med dig.

  • Glädje; glöm prestation och vad andra tycker. Att arbeta med våra hundar är trots glädjen även tålamodskrävande och känslomässigt. Det är okej att bli arg, frustrerad och ledsen. Men ta då en paus från träningen eller ta hjälp. Fokusera på glädjen i relationen och samarbetet med din hund.