Myter

Visst finns det lika många åsikter om hunduppfostran som det finns olika hundraser?! Många myter lever tyvärr kvar sedan gammalt och målar hundägares sätt att hantera och bemöta sina egna och andras hundar. De allra flesta av oss vill ju bara våra hundar väl! Så vi gör vårt bästa efter våra förutsättningar! Men här kommer några myter om hundar och hunduppfostran som du kan fundera på. Vad tror du? Vad ligger till grund för just dina åsikter? Kommer det från aktuell forskning om hundar? Hänger det kvar sedan gammalt? Är du nyfiken på att veta mer om det jag skriver? Då kan jag berätta mer för dig på mina kurser eller under privat konsultation.

 

  • Hundar ska uppfostras med en fast hand!

Nej! Inte om en fast hand innebär hårda straff som skadar hundens fysiska och psykiska mående. Och inte heller om det innebär att hunden ska lyda din minsta vink. Vad är det som gör att en hund vill lyssna på just dig? Det finns mjuka metoder som bygger på en positiv känsla hos hunden istället för rädsla och osäkerhet.

  • Hundar ska vara lydiga!

Nja. Många blir imponerade av hundar som ”går fot” hela promenaden och lyder sin ägares minsta vink. Frågan är, är det ett önskvärt beteende? Mår hunden bra då? För vems skull är promenaden? Är det för att matte/husse ska briljera under promenaden? Eller är det för att din hund ska få den fysiska och psykiska stimulansen den behöver av synintryck, dofter, balans, smaker, lek, möten osv? Vad har gjort att hunden inte längre törs ta egna initiativ och agera på SINA behov? Det är förstås individuellt, men det är värt en tankeställare.

  • Man ska träna hunden med att ta matskålen och tuggbenen ifrån den regelbundet så att den inte börjar vakta dem.

Nej! Det får motsatt effekt. En hund som aldrig vet om den ska få behålla sin mat eller sitt kära tuggben kan snarare utveckla en benägenhet att vakta/försvara. Det finns andra metoder att hjälpa hunden förstå att den inte behöver vakta sin mat eller sina tuggben.

 

  • När hunden drar i kopplet är det bästa att rycka tillbaka hunden och ryta ”Nej!”.

Nej! Ryck aldrig i kopplet!!! Din hund riskerar att få nackskador som gör att den drar ännu mer. Hundar förstår inte att obehaget mot strupen/nacken försvinner om de slutar att dra. De drar istället desto mer för att fly obehaget. Sele är att rekommendera i kombination med övningar för fint koppelgående.

  • När hunden ”gör fel” är det bäst att ryta ”Nej!” till den. Då förstår hunden att den gör fel!

Nej! Din hund kopplar nödvändigtvis inte ihop att du blir arg med det den gör. Din hund kan inte känna skuld men förstår att du är arg eller upprörd och använder sitt kroppsspråk för att lugna dig och därmed undvika straff. Fundera på varför din hund gör det den gör. Är hunden understimulerad, orolig, rädd? I första hand behöver hunden få sina grundläggande behov tillgodosedda av fysisk och mental stimulans dagligen. För att en hund ska förstå vad som inte är ett önskvärt beteende måste du få den att förstå vad som ÄR ett önskvärt beteende. Många bra knep finns för att arbeta med detta!

  • Alla hundar kan instinktivt simma!

Nej! Det händer att valpar och unghundar drunknar. Var försiktig när du introducerar vatten för din hund oavsett ålder.

  • Det är larv att borsta hundens tänder!

Nej! Det är i allra högsta grad lika viktigt som för oss människor att borsta tänderna varje dag. Att åtgärda tandproblem hos hunden kostar mycket pengar hos veterinären och är mycket smärtsamt för din hund. Håll regelbunden koll på din hunds munhygien så att inte pinnar, stickor eller annat fastnat i gommen eller tandköttet.

  • Hunden ska aldrig få bestämma!

Fel! En hund som lär sig att alltid invänta order blir initiativlös. En sådan hund är rädd för negativa konsekvenser och blir därför osäker. Hundar behöver ta egna initiativ och uppmuntras i sina intressen. En hund som får gå ut först genom dörren, äta före dig eller hoppa upp i soffan ibland tror inte automatiskt att den är herren på täppan hemma.

  • En hund ska kunna hälsa på alla (både andra hundar och människor) som vill hälsa på promenader!

Nej! Din hund behöver absolut inte hälsa på varenda hund och människa du stöter på. Vi människor skulle definitivt inte uppskatta att alla människor och hundar vi mötte under en promenad kom fram och inkräktade på vårt personliga utrymme. Det gör inte alla hundar heller. Läs av din hund när ni möter andra. Verkar den ointresserad, går undan, tittar bort, morrar? Då talar den om att den vill ha utrymme/distans. Låt den få det då. Gör din hund utfall mot andra hundar och människor är det en annan sak. Det går att arbeta med det på bra sätt, utan att det innebär att din hund måste hälsa på alla 🙂